منطقه عملياتی بهرگان
منطقه بهرگان در کنار بندر امام حسن، از توابع استان بوشهر در حدفاصل بندر گناوه به بندر دیلم (40 کیلومتری شمال غربی گناوه و 28 کیلومتری بندر دیلم) واقع است.
با اکتشاف نفت در خلیج فارس در اواسط دهه 1330 و فعال شدن شرکت نفتی سیریپ، استخراج نفت برای نخستین بار از این منطقه آغاز شد.
بندر بهرگان یا امام حسن، در بخش دیلم، از توابع استان بوشهر است. بهرگان در 50 و˚29 عرض جغرافیایی شمال و 17 و ˚50 طول جغرافیایی شرقی در میان راه بندر گناوه به بندر دیلم (40 کیلومتری شمال غربی گناوه و 28 کیلومتری بندر دیلم ) واقع شده است.
آب و هوا:
بهرگان از نظر اقلیم، جزء اقلیم گرم و مرطوب به حساب میآید. درجه حرارت این بندر در گرمترین ماه سال حدود 40 درجه سانتیگراد (مردادماه) و در سردترین ماه، حدود 8 درجه سانتیگراد (آذرماه) است. حداکثر رطوبت نسبی در بهرگان 67 درصد در دیماه و حداقل آن حدود 46 درصد در خردادماه است.
اکوسیستم بهرگان:
درختان این بندر اکثراً گرمسیری و دارای برگهای ریز و خاردار و ریشههای عمیق هستند که ریشه برخی از آنها به 10 متر نیز میرسد، درخت نخل (خرما) نیز به بصورت اهلی پرورش داده میشود. حیوانات اهلی نظیر شتر در بیابانهای این منطقه بیشتر به چشم میخورند، علاوه بر جانوران ياد شده، در آبهای خلیج فارس و در محدوده بندر بهرگان جانوران دریایی فراوانی وجود دارند که از جمله آنها: میگو (ملخ دریایی)، انواع کوسه (بمبک)، دلفین (پیسو)، لاکپشت، خرچنگ، انواع عروس دریایی (دل)، ماهی مرکب (خاک)، ماهی عقرب (خرباله) و سفره ماهی (لقمه) هستند.
این میدان در حدود 110 کیلومتری منطقه بهرگان واقع شده است. میدان نفتی سروش در طول جنگ تحمیلی به دفعات مورد تهاجم و بمباران قرار گرفت و به دلیل خسارات وارده، تولید نفت از این میدان متوقف گردید. قرارداد توسعه و نوسازی این میدان در اواخر سال 1378 و درقالب طرحهای بیع متقابل به همراه توسعه و نوسازی میدان نوروز منعقد شد. پروژه توسعه این میدان شامل : حفاری10 حلقه چاه افقی تولیدی، دو حلقه چاه تزریق آبهای آلوده به لایههای بالایی مخزن، دو سکوی سرچاهی، دو سکوی بهرهبرداری و یک سکوی مسکونی و سیستم ذخیرهسازی و صادرات نفتخام شناور به نام: سورنا (F.S.U)، با ظرفیت 2.200.000 بشکه بود. این طرح در اواخر سال 1380 به تولید اولیه رسید. پایانه شناور سورنا در سال 1393 با پایانه جدیدتر و مدرنتر خلیج فارس جایگزین شد. در شرایط حاضر چند برنامه مطالعاتی به منظور افزایش تولید از میدان سروش، در حال مطالعه است.
این میدان در 97 کیلومتری منطقه بهرگان قرار دارد و در ابتداء دارای 14 حلقه چاه فعال بوده است که در خلال جنگ تحمیلی تاسیسات آن تقریباً به طول کامل منهدم شد. با پایان جنگ، بازسازی موقت تاسیسات در دریا و خشکی انجام و طرح توسعه و نوسازی میدان نوروز در قالب بیع متقابل شامل: حفاری 17 حلقه چاه جدید افقی، یک سکوی بهرهبرداری، یک سکوی سرچاهی و یک سکوی مسکونی در برنامه قرار گرفت. با پایان طرح، در نیمه اول سال 84 تولید از این میدان به میزان 90 هزار بشکه در روز آغاز و از طریق خط لوله 22 اینچ به میدان سروش منتقل و پس از فرآورش نهایی در یک سکوی مجزا در میدان سروش به پایانه صادراتی و شناور خلیج فارس منتقل، ذخیره و صادر میگردد.
این میدان در 55 کیلومتری غرب منطقه بهرگان قرار دارد. میدان نفتی هندیجان دارای 9 حلقه چاه بر روی سکوهای اقماری است. نفت تولیدی از این میدان توسط دو خط لوله 10 و 12 اینچ به طول10 کیلومتر به مجتمع دریایی بهرگانسر منتقل و پس از اختلاط با نفت این میدان و طی مراحل تصفیه مقدماتی به بهرگان فرستاده میشود.
سکوهای 7 و 8 میدان هندیجان هر کدام به وزن 1000 تن با تلاش کارکنان شرکت نفت فلات قاره ایران و توانمندی پیمانکاران ایرانی در مهرماه 1399 نصب و حدود 20 هزار بشکه به ظرفیت تولید از این میدان نفتی افزوده شد.
این میدان در 56 کیلومتری غرب منطقه بهرگان قرار دارد و شامل: یک مجموعه سکوی اصلی و هفت سکوی اقماری و 9 حلقه چاه است. نفت سکوی بهرگانسر بوسیله خط لوله 16 اینچ زیر دریا به تاسیسات خشکی منطقه بهرگان جهت فرآورش و ذخیرهسازی فرستاده میشود. این سکو در طول جنگ تحمیلی بارها از سوی متجاوزان عراقی بمباران شد. با پایان جنگ، کار بازسازی موقت تاسیسات این میدان انجام و نوسازی و بازسازی اساسی تاسیسات دریا و خشکی آن در اوایل سال1368 با راهاندازی تاسیسات جدید آغاز شد.
نوسازی تاسیسات دریایی و خشکی میدان بهرگانسر شامل: سکوهای مسکونی و بهرهبرداری، ساخت کارخانه خشکی با ظرفیت فرآورش 60 تا 70 هزار بشکه در روز.
* با حفاری جدید چاههای اولیه در میدان سروش، آغاز بهرهبرداری از میادین سروش و نوروز به میزان 60 هزار بشکه محقق شد و در نهایت در نیمه نخست سال 1384 این پروژه با تولید 190 هزار بشکه در روز به مرحله نهایی رسید.
* پایان مراحل ساخت دو مخزن 500 هزار بشکهای در این منطقه که با بهرهبرداری از این دو مخزن ظرفیت ذخیرهسازی در منطقه بهرگان به 2/2 میلیون بشکه افزایش یافته است.
* ساخت و راهاندازی اسکله جدید بهرگان.
* ساخت و راهاندازی مجتمع فرهنگی – ورزشی شامل: استخر شنا، سینما، سالن بدنسازی، کلاسهای آموزشی و ...
* پروژه چند راهههای صادرات نفتخام بهرگان: با اجرای این پروژه عملیات ورودی و خروجی مخازن ذخیرهسازی و صادرات نفتخام از طریق مرکز کنترل، بطور خودکار صورت میگیرد.
* پروژه جمعآوری پسابهای صنعتی و بهداشتی در منطقه بهرگان.