En پنج شنبه 1 آذر 1403
پورتال شرکت نفت فلات قاره ایران

اخبار و رویداد

پایان موفقیت‌آمیز عملیات تعمیر خط لوله ۱۶ اینچ بهرگانسر به بهرگان و جلوگیری از آلودگی نفتی خلیج‌فارس

۱۴۰۳/۰۸/۲۷ ۰۹:۱۷

جانشین مدیر منطقه بهرگان از پایان موفقیت‌آمیز عملیات تعمیر خط لوله ۱۶ اینچ سکوی بهرگانسر به منطقه بهرگان و جلوگیری از آلودگی نفتی در خلیج‌فارس خبر داد.

پایان موفقیت‌آمیز عملیات تعمیر خط لوله ۱۶ اینچ بهرگانسر به بهرگان و جلوگیری از آلودگی نفتی خلیج‌فارس
به گزارش روابط عمومی منطقه بهرگان، مهندس مسعود بیرانوند افزود: پس از گذشت بیش از ۶۰ سال از زمان بهره‌برداری خط لوله بهرگانسر – بهرگان، این خط قدیمی در اواخر مهرماه سال جاری دچار آسیب‌دیدگی و سوراخ شد که با بررسی‌های صورت گرفته مشخص شد از فاصله حدود هزار متری از سکو نشت نفت از خط لوله رخ داده است. به محض محرز شدن وجود نشتی و تشکیل تیم بحران در سکو و ستاد بحران در منطقه، ضمن هماهنگی با ستاد مرکزی شرکت نفت فلات قاره و برگزاری نشست ویدئوکنفرانس با مسئولان سکو، اقدامات اضطراری انجام شد.

وی گفت: همزمان و با وجود نشتی نفت از خط لوله، تیم تعمیرات زیر آب منطقه لاوان با رشادت و انجام عملیات غواصی در محدوده آلودگی، نسبت به بررسی و تعیین موقعیت دقیق محل نشتی اقدام و بویه‌گذاری کردند. سپس فعالیت کارخانه بهره‌برداری تاسیسات خشکی را متوقف و همزمان تاسیسات فراساحلی از سرویس خارج و چاه‌های تولیدی برای جلوگیری از آلودگی شدید دریا بسته شد.

به گفته مهندس بیرانوند، اطلاع‌رسانی به موقع به فرمانداری‌ها و اداره بنادر دیلم و هندیجان جهت آمادگی اقدام در شرایط اضطراری، تامین و ارسال ۵۰ بشکه مواد مقابله با آلودگی نفتی (OSE) از مناطق بهرگان و خارگ به سکو، طراحی و ساخت کلکتور (Collector) ابداعی به منظور جمع‌آوری آلودگی‌های نفتی جهت استفاده از آن در مواقع اضطراری در صورت لزوم، تامین و ارسال ۲ تانک به ظرفیت حدود ۴۰ مترمکعب جهت جمع‌آوری آلودگی‌های سطحی دریا و اطلاع‌رسانی و هماهنگی با اداره بنادر ماهشهر جهت اعزام تیم عملیاتی مجهز به بوم، اسکیمر و سایر تجهیزات جمع‌آوری آلودگی‌های نفتی از سطح دریا انجام شد.

وی افزود: شناسایی دقیق موقعیت آلودگی و تعیین جهت و روند حرکت لکه‌های نفتی با استفاده از بالگرد و شناورهای موجود، به‌کارگیری شناورهای مجهز به منظور پاشش مواد OSE در موقعیت لکه‌های نفتی، بررسی پروفایل خط لوله و شبیه‌سازی هیدرولیک خط برای پمپاژ آب و مواد شیمیایی به خط و تخلیه آن از نفت تا نقطه موقعیت نشتی و مهار آلودگی و ایمن‌سازی و فراهم کردن شرایط برای انجام تعمیرات، فراخوان و استفاده از ۲ دستگاه لجن‌کش و تخلیه حدود ۲ هزار بشکه نفت موجود در خط لوله از سمت منطقه بهرگان جهت توقف کامل نشت نفت به دریا از سایر اقدامات انجام شده در این زمینه است.

جانشین مدیر منطقه بهرگان گفت: در طول مدت پمپاژ آب به خط لوله با توجه به طولانی بودن زمان این عملیات، تزریق مواد شیمیایی لازم برای محافظت از سطوح داخلی لوله صورت گرفت. همچنین به منظور جلوگیری از مصرف زیاد سوخت دیزل برای در سرویس نگه داشتن توربین‌ها، یکی از چاه‌های گازی میدان با چوک مناسب در سرویس قرار گرفت تا با استفاده از گاز همراه آن امکان تامین برق مورد نیاز با سوخت گاز فراهم گردد و به این ترتیب از مصرف حدود ۱۳۳ هزار لیتر گازوییل جلوگیری شد.

مهندس بیرانوند در مورد عملیات تعمیرات خط لوله نیز گفت: با حضور شناور عملیاتی و استقرار تیم تعمیرات زیر آب منطقه لاوان در میدان بهرگانسر، عملیات تعمیرات خط لوله انجام شد. با توجه به مدفون بودن خط لوله در عمق ۱.۵ متری بستر دریا، امکان دسترسی به خط لوله با حفر گودالی به عمق ۲.۵ متر در شعاع ۵ متر در اطراف محل آسیب‌دیدگی خط لوله ایجاد و لایه بتنی (Concrete) محافظ اطراف خط لوله و تشخیص نوع و میزان آسیب‌دیدگی برداشته شد. همچنین کلمپس مناسب در محل آسیب‌دیدگی خط لوله با تبحر و تعهد تیم تعمیرات زیر آب در کوتاه‌ترین زمان ممکن نصب و عملیات تست فشار و پایش محل نصب کلمپس و اطمینان از کارایی تعمیرات انجام شده بر روی خط لوله در فشارهای طراحی شده جهت انجام عملیات تست فشار با آب انجام شد.

جانشین مدیر منطقه بهرگان در توضیح عملیات راه‌اندازی سکو و خط لوله گفت: پس از پایان عملیات تست فشار و اطمینان از عدم نشتی خط لوله و تایید کارایی کلمپس، عملیات راه‌اندازی سکوی بهرگانسر در ساعت ۱۴:۳۰ روز سه‌شنبه ۱۵ آبان با باز کردن چاه‌های میدان بهرگانسر آغاز شد و تا پاسی از شب ادامه یافت و در روز چهارشنبه ۱۶ آبان با باز کردن چاه‌های میدان هندیجان و راه‌اندازی تاسیسات سکوی بهرگانسر، عملیات راه‌اندازی سکو و بهره‌برداری از خط لوله با موفقیت به پایان رسید و میادین بهرگانسر و هندیجان دوباره به مدار تولید بازگشتند.

وی در پایان گفت: همدلی و هماهنگی کامل همه واحدهای درگیر منطقه بهرگان، سکو و تیم تعمیرات زیر آب لاوان و بهرگان و به‌ویژه مهارت و تعهد بالای تیم تعمیرات زیر آب منجر به کنترل آلودگی، کاهش نشت نفت به دریا و در نهایت تسریع در عملیات تعمیر خط لوله شد.

گفتنی است، با مدیریت در خور تحسین و همیاری همه تیم‌های عملیاتی منطقه، خوشبختانه همه لکه‌های نفتی به نحو مناسب جمع‌آوری و از بین رفته و هیچ‌گونه آلودگی سواحل و بنادر در مناطق دیلم و هندیجان گزارش نشده که به این ترتیب یکی از موفق‌ترین عملیات مهار نشتی و تعمیرات زیر آب خطوط لوله رقم خورد که شایسته تقدیر و قدردانی است.

نظرات

پیام شما با موفقیت ثبت شد
تماس با شرکت نفت فلات قاره ایران 02123942000